Nautiskele Norppapolulla

Norppapolulla rentoudut säällä kuin säällä! Raittiissa ilmassa reippailun lomassa voit nautiskella eväitä ja kupin kuumaa Norppalaavulla. Käsin veistetty paikallisista hirsistä rakennettu laavu tarjoaa retkeilijöille suojaisan taukopaikan nuotion äärellä. Kierrä oma reittisi talvisilla metsäpoluilla tai järven jäällä (kuljethan varoen ja vain rannan lähellä, jos vesistö ei ole tuttu). Norppapolulla Saimaan talviluonto on parhaimmillaan. Oikein hyvällä tuurilla voit jopa bongata norpan tai revontulet, tuikkivaa tähtitaivasta ja Saimaan sääilmiöitä unohtamatta.

Poikkea Puumalaan Saimaalle reippailemaan päiväretkelle tai ota lähtö lähilomalle viikonlopuksi! Mikäpä olisi parempaa kuin rauhoittua mukavalla mökillä ja ulkoilla raittiissa ilmassa.

Voit myös vuokrata lomasi ajaksi vaikkapa lumikengät, vilkaise Puumalan talvinen välinetarjonta täältä.
Norppapolulle voit lähteä myös oppaan kanssa vaikkapa eLyly-sähkölumiskootterilla, lumikenkäretkelle tai pilkkimään.
Ohjelmapalvelut varattavissa alempana tällä sivulla ja verkkokaupassamme.

Norppapolun tarkemmat reittiohjeet voit lukea täällä.

Nähdään Norppapolulla!

Saimaan parhaita maisemamakupaloja Norppapolulla!

Puumalan upein luontopolku kulkee kangasmaastossa, harjuilla, hiekkarannoilla ja rantakallioilla. Voit kulkea koko 13 km matkan kerralla tai valita kolmesta lyhyestä kierroksesta omasi (Kitulan lenkki 3 km, Kaivannon kieppi 4 km ja Kotkatsaaren kierros 2,8 km). Rengasreitin voi kiertää molempiin suuntiin. Myötäpäivään polku on hieman helppokulkuisempi.

Reitti on viitoitettu metallikyltein ja merkitty maalimerkein puustoon. Lisäksi reitillä on Saimaa Geoparkin opastauluja, jotka kertovat alueen geologista tarinaa. Kitulan lenkin itäosa kulkee Puumalan Moottorikelkkailijat ry:n ajouran vieressä, joten huomioithan talvella mahdolliset kelkkailijat. Reitti ei ole varsinainen maastopyöräreitti, mutta harrastajat voivat kokeilla patikoijat huomioiden. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Monesti poluilla on kuitenkin tamppaantuneet urat, sillä kävijöitä riittää ympäri vuoden.

Polku kulkee vaihtelevassa kangasmaastossa, hiekkapoukamissa ja komeilla rantakallioilla. Reitillä on myös kosteikkoja ja Kataalahdessa näköalapaikka ja jyrkkä kallio, joka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Kotkatsaaren kierros on reitin helppokulkuisin osuus. Kotkatsaaren itärannalla on hieno hiekkaranta ja länsirannalla retkisatama, uimapaikka, nuotiopaikka, laituri ja puusee.

Norppalaavu

Kaivannosta (Luukkolantie 227) löytyy parkkipaikka ja vesiosuuskunnan vedenottopiste, joka on myös retkeilijöiden käytössä. Reippailun lomassa voit nautiskella eväitä ja kupin kuumaa Norppalaavulla. Kaivantoon valmistui uusi hulppea laavu ja tulipaikka keväällä 2020. Käsin paikallisista hirsistä veistetty ja perinteisellä piiluttamistekniikalla viimeistelty laavu tarjoaa retkeilijöille suojaisan taukopaikan tulen äärellä. Laavu on tilava ja esteetön. Kesällä 2021 on rakennettu myös uusi ulkotulipaikka sekä uimalaituri, jolta voi pulahtaa patikoinnin päätteeksi Saimaan syleilyyn.

Norppapolulla vieraili huikeat 12 316 kävijää vuoden 2021 aikana. Tilaa kuitenkin riittää runsaasti, joten ruuhkaa ei ole luvassa. Norppapolusta on tullut viime vuosien aikana sekä paikallisten että matkailijoiden suosikki!

Tulenteko on luvallista vain tulipaikoilla ja jos sääolosuhteet sen sallivat. Muistathan, että retkeilijällä on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia. Leiriytyminen on kielletty polun varrella. Kunnioita ympäristöä, suosi valmiita polkuja, äläkä roskaa luontoa.

Reitin 3 lähtöpistettä ja Norppapolun pysäköinti:

  • Puumalan satama ja hissitorni. Pysäköintitilaa on sillan alla (Lossitie) tai Veeran rannassa (Niementie 1). Ylitä silta ja jatka Kotiniementien päästä lehtikuusikon laitaa Kitulanniemeä kohti opasteiden viitoittamana. Suosittelemme tätä, jos haluat kiertää koko 13 km reittikokonaisuuden.
  • Reitille pääsee myös Kitulanniementien ja Luukkolantien risteyksestä (Luukkolantie 77), jossa on parkkipaikka.
  • Kaivannosta (Luukkolantie 227) löytyy parkkipaikka ja vesiosuuskunnan vedenottopiste, 100 m Norppalaavulta.

Kaikki aloituspisteet ja palvelut reitin varrella näet retkeilykartasta.

Nähdään Norppapolulla!

Puumalan Norppapolku kartta (pdf).

Norppapolku merkittynä maastokartalle retkikartta.fi.

Retkipaikan artikkeli Norppapolusta.

 

Kesäisiä retkitunnelmia Norppapolulta (youtube):

Talvisia retkitunnelmia Norppapolulta (youtube):

Yhteystiedot

Puumalan matkailuneuvonta (ark. 9-15, kesällä 9-16)
Kunnantalo, Keskustie 14, Puumala
puumalan.matkailu@puumala.fi   050 562 0706