S/s Wenno on 1907 rakennettu höyrylotja. Kuva Tuula Vainikka.

Kulttuuriperintö

”On Puumalan rannassa pursia, on veneitä kaukaakin tuotu,
vaan muodoista muhkein on Wennolla, sen runko on Saimaalle luotu.
On Wennossa metsien tunnelmaa, se kuljetti kauaksi puuta.
Se vieläkin metsistä muistuttaa, sen tarinaa mikään ei muuta.”

Wennon valssi. Sävel Kari Kuuva, sanat Eeva Ikonen.

 

Olemme ylpeitä omastamme. Olkoon se Puumalan oma höyrylaiva Wenno tai jälkensä historiaan jättänyt merkkihenkilö tai kylänmies.

 

S/S Wenno

Sätkät, sätkät, parrunpätkät, sinisellä Saimaalla seilattiin. Poijat, jätkät, pitkät pätkät, kaunista Veeraa me katseltiin lausui unohtumattomasti Tatu Pekkarinen.

S/S Wenno (ent. Wetehinen) on rautarunkoinen tervahöyry eli kuramylly. Se on Saimaan suuresta tervahöyrylaivastosta ainoita säilyneitä rautarunkoisia höyryjä. Wennossa puksuttaa alkuperäinen höyrykone ja se on Museoviraston perinnelaivarekisterissä. S/S Wenno rakennettiin vuonna 1907 hoitamaan Puumalan Miettulan sahan puutavarakuljetuksia. Alus on nyt kunnan omistama ja sitä liikennöi Puumalan veneseura. Kesäisin Wennon kansi täyttyy iloisista matkailijoista ja kesävieraista. 

Liehtalanniemen museotila ja luonnonsuojelualue

Niinisaaren suojaisassa poukamassa piilottelee Liehtalanniemen museotila ja luonnonsuojelualue, jossa pääset kesäiselle aikamatkalle 1900-luvun alkupuolen saaristolaiselämään ja viimeisen isännän Jalmari Reposen maailmaan. Tilalla on lampaita ja kanoja, vieraslaituri, melojien rantautumispaikka ja opastettu luontopolku.

Elsa Heporauta – Kaleva Korun perustaja

”Jokainen väkevä ajatus on maailmaan lähtevä, kohdettaan etsivä voimavirta.”

Kuka kumman Elsa? Kirjailija Elsa Heporauta (o.s. Koponen 1883−1960) syntyi Puumalan Sahanlahdessa. Monipuolinen kulttuuripersoona tunnetaan nykyään erityisesti Kalevala Korun perustajana. Heporauta oli myös tuottelias kirjailija, pedagogi ja naisasialiikkeen aktiivi. Elsan näyssä kysyttiin: Ken kantaa Kalevalaa? Hänen oma vastauksensa oli tarmokas toiminta kalevalaisen kulttuurin ja kansanperinteen puolesta. Yhä edelleen Puumalassa järjestetään vuosittainen Kalevala-kilpailu Elsan innoittamana.

Palava tahto – Elsa Heporaudan säkenöivä elämä -näytelmä Puumalan Sahanlahdessa kesällä 2023. Rooleissa Tiina Louste, Ismo Kotro ja Maija Siljander. Ohjaus Juhani Joensuu.

Nestori Miikkulaisen tarina

”Kunhan ei kävisi samalla lailla kuin muillekin saariston vanhoillepojille viiksekkäille. Että jäisivät ilman akkaa.” Nestori Reponen

Moni tuntee Juha Vainion laulun Vanhojapoikia viiksekkäitä vuodelta 1982.  Mutta tiesitkö, että laulun Nestori Miikkulaisella oli todellinen esikuva, Nestori Reponen (1912−1982) eli Seppä-Nesto Puumalan Lintusalon kylästä. Nestori Reponen tunnettiin taitavana seppänä, minkä lisäksi hän oli etevä soittamaan ainakin haitaria ja viulua. Neston mukaan musiikki houkutteli norppia kuulolle rantakallion kylkeen.