Seikkaile Saimaalla

Kun kysytään Puumalassa työskenteleviltä, mikä täällä on parasta, nousee yksi vastaus yli muiden – luonto! Saimaa sokkeloineen tarjoaa loputtomasti seikkailtavaa unohtumattomille kesäpäiville ja -öille. Upeat järvimaisemat, näköalatiet, luontopolut, pyöräreitit ja Saimaa Geopark-kohteet houkuttelevat tuhansia matkailijoita vuosittain. Voit nauttia niistä pieninä annoksina päivittäin tai pidemmillä retkillä vapailla. Jos tulet töihin Puumalaan, ne ovat sinua ja työkavereitasi varten täällä koko kesän!

Tässä esittelemme lyhyesti suurimmat suosikit:

Saimaa Geopark

Puumalasta löytyy yhteensä 14 Saimaa Geopark -kohdetta, joista tunnetuimpia retkipaikkoja ovat syvä Tupavuoren luola, jylhä Loketon onkalo, rouheat Rakokivet ja hurjat Haukkovuoren jyrkänteet. Rokansaari luonnonhiekkarantoineen, lampineen ja harjuineen on huikea päiväretkikohde, jossa arki unohtuu, kun kuljet pitkin hiekkarantaa tai pulahdat turkoosin Umpilammen veteen. Myös muita luontokohteita on Puumalassa niin monia, ettei yhtenä kesänä välttämättä kerkeä tutustuakaan ihan kaikkiin.

Puumalan Saaristoreitti

Puumalan Saaristoreitti on Saimaan suosituin pyöräreitti, jolla oli yli 4300 polkijaa kesällä 2020. Kierros on 60km pituinen, ja matkan varrella on tasaiseen tahtiin ihania taukopaikkoja kesäkahviloista artesaaniravintoloihin. Reittiin sisältyvät sekä maankuulu Lietveden maisematie että Puumalan Saaristotie. Hätinvirran perinteinen lossi kuljettaa kaikenlaista liikennettä maksutta ympäri vuorokauden Niinisaareen, ja Norppa II -lautta liikennöi pyöräilijöitä varten Hurissalon ja Lintusalon välillä. Reitin voi kiertää vapaapäivänä kokonaan, tai töiden jälkeenkin pienemmän pätkän parhaita maisemapaloja.

Norppapolku

Norppapolku on Puumalan luontopoluista ehdottomasti upein! Saimaan rantoja seurailevan rengasreitin pituus on 13 km ja sen voi kiertää myös 3-4 km osissa. Polku kulkee kangasmaastossa, harjuilla, hiekkarannoilla ja jylhillä rantakallioilla. Kataalahdessa on näköalapaikka, jonka käkkärämänty on suosittu selfiepiste. Kotkatsaaressa sijaitsevat hieno hiekkaranta sekä retkisatama, uimapaikka ja nuotiopaikka. Kaivannon lähtöpisteeltä löytyy hulppea käsinveistetty hirsilaavu, uusi ulkotulipaikka ja uimalaituri. Norppapolulla vieraili 6754 kävijää kesä-elokuussa 2021.

Pistohiekka & Lietveden maisematie

Pistohiekka on legendaarinen matkailualue, joka tunnetaan ainutlaatuisista hiekkarannoistaan. Ranta alkaa mäntyjen juurelta jyrkältä hiekkatörmältä, jossa sijaitsevat värikkäät pukukopit. Alhaalla on loiva luonnonhiekkaranta, jossa voi kahlata hiekkapohjalla kohdasta riippuen 40-100 metriä kohti Lietveden norppavesiä. Pistohiekka on ollut viime vuodet vapaa retkeilykohde, ja vuonna 2022 valmistuvat alueen ensimmäiset uudet mökit, ravintola ja saunamaailma. Aivan vieressä, tunnelmallisen tanssilavan luona kulkee Lietveden maisematie. Pengertie kiemurtelee Saimaan sylissä ja saarissa 5 km matkan tarjoten Suomen upeimpia järvimaisemia.

Puumalan satama & silta

Puumalan maamerkki ja tunnetuin nähtävyys on komea ja korkea silta. Tämä 781 metriä pitkä Puumalansalmen silta on Suomen 4. suurin. Valmistuessaan vuonna 1995 se korvasi Suomen päätieverkoston viimeisen lossin. Paikkakunta on saanut aikoinaan lempinimen ”Saimaan Gibraltar”, sillä Saimaan syväväylän varrella sijaitsee vilkas satama. Torielämä kuhisee kesäisin veden äärellä, ja satamassa voi maistella kalaherkkuja, rentoutua terassilla, haukata hatsapuria tai kavuta kuohuviinibaariin. Sillan erikoisuus on maisemahissi, joka vie vierailijan korkealle näköalatasanteelle. Iltaisin siltaa korostaa sään mukaan väriä vaihtava Saimaanmajakka-valoteos. Ylhäältä avautuvat näkymät syväväylälle pohjoiseen Savonlinnan suuntaan ja etelään Lappeenrantaan päin. Veneliikennettä seuraillessa voi päästä katsomaan perinteisen tukkilautan ja hinaajan kulkua. Korkealta on upea katsella Saimaalla hehkuvia helteisiä auringonlaskuja. Siltaa pitkin voi myös pyöräillä Saaristoreitille tai lähteä retkeilemään Norppapolulle.