Tupavuoren luola

Sahanlahden lähistöllä sijaitseva Tupavuori kuuluu Saimaa Geoparkin kohteisiin. Kallion uumenissa on suuri lohkare- ja rakoluola, jonka salimaiseen tilaan pääsee kulkemaan kapean halkeaman kautta. Luola on muodostunut vaaka- ja pystyrakojen syventyessä mannerjään irrottaessa lohkareita kalliosta.

Perimätiedon mukaan luola on toiminut myös paikallisten piilopaikkana sota-aikoina. Erään tarinan mukaan osa järvellä kulkeneen sotajoukon sotilaista oli kuullut luolasta lapsen itkua, mutta koska joukon johtaja ei kuullut mitään, hän komensi joukon jatkamaan matkaa. Luolassa piilotteleva väki selvisi silloin säikähdyksellä...

Polku luolalle lähtee Tupavuorentieltä. Parkkipaikkana toimiva autojen kääntöpaikka sijaitsee vähän matkan päässä samalla tiellä. Polku kulkee metsämaastossa ja matkan varrella on nousuja ja laskuja, joten varustaudu tukevilla jalkineilla ja pukeudu sään mukaisesti. Luola ei sovellu liikuntarajoitteisille. Luola on osin hämärä, joten lamppu on mukava lisä retkellä.

Tupavuorentiellä on pysäköintitilaa muutamalle autolle kohdassa, jossa tie haarautuu Geopark-opasteen luona.
Paikalle pääset omalla autolla, mutta myös kätevästi pyöräillen tai kävellen Sahanlahdesta.
Opas-Tiinalta voi myös varata Geopark-kohteen luonto-opastuksen ryhmälle.

Parkkipaikan koordinaatit:
61.583934, 28.139350

Luolan tarkka sijainti kartalla.

Saimaa Geopark - Sahanlahden lohkaremaasto & Tupavuoren luola

Retkipaikka.fi - Tupavuoren pitkä luola Puumalassa

Ps. Jos lähdet retkelle pyöräillen, voit yhdistää samalle päiväreissulle Sahanlahden, Tupavuoren luolan, Loketon onkalon ja Pistohiekan. Lenkin voi tehdä Kaipaalantien ja Honkajoentien mäkisissä maalaismaisemissa ja palata kantatietä 62 pitkin.