Lomailijan veistos

Pronssiin valettu Lepo-veistos paistattelee päivää Puumalan satamassa, sillan ja Satama-ravintolan välisellä pikkuaukiolla. Emil Cedercreutzin säätiö lahjoitti veistoksen vuonna 2016 kunnan ja seurakunnan viettäessä 400-vuotisjuhlaansa.

Kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) veistos Väsynyt valmistui vuonna 1907. Veistos kuvaa työmiestä, joka on asettunut lepäämään raskaan työn jälkeen; mies makaa selällään maan epätasaisuuksiin mukautuen ja pitäen kättään päänsä alla tyynynä. Emil Cedercreutzin taidetta tutkineiden taidehistorian professori Annika Waenerbergin ja kuvataiteen professori ja taiteilija Manuel Vélez Cean mukaan veistos kuvastaa maatyömiehen ansaittua lepohetkeä, joko raskaan uurastuksen lomassa pidettyä taukoa tai antautumista levolle työn jälkeen.

Kesälomalaisten suosimassa Puumalassa veistoksen aihe ja levon tematiikka saavat myös uusia merkityksiä: lepo merkitsee lomalla olemista, rentoutumista ja rauhaa, vapautta sekä nauttimista kauniista Järvi-Suomen luonnosta ja kesän tunnelmasta.

Puumalan satama
Keskustie 4
52200 Puumala
050 562 0706