Kaunis Katosselkä ja Lieviskänjoki

Katosselkä

Puumalan itälaidalla sijaitseva erämainen Katosselkä on tärkeä saimaannorpan elinalue. Vuosittain alueella syntyy 2-4 saimaannorpan kuuttia. Alue on myös merkittävä melko luonnontilaisen järviluonnon suojelukohde. Korkeusvaihtelut alueella ovat suuria ja avokalliot tekevät maisemasta melko jylhän. Alueella ei ole paljoa asutusta ja siksi se onkin ydinosiltaan melko erämainen. Katosselän pinta-ala on n. 35 km2 ja sen alueella on loma-asutusta ainoastaan etelälaidalla sijaitsevilla yksityismailla. Pääosin alue on Tornator Oyj:n omistuksessa. Katosselkä kuuluu Natura-alueeseen ja sen keskeiset osat kuuluvat Katosselän-Tolvanselän luonnonsuojelualueeseen.

Katosselkä on erinomainen alue melontaan, alueen selät ja salmet ovat kapeita ja suojaisia. Rantautumiseen ja yöpymiseen sopivia paikkoja on alueella useita eikä mökeistä tai asutuksesta ole haittaa. Kanootin voi laskea vesille Hiekkaniemestä, Rongonsalmen lossilta tai Lieviskänlahdelta, jossa on kyläyhdistyksen laavu ja nuotiopaikka.

Lieviskänjoen melontareitti on alueellisesti merkittävä, erämainen melontakohde. Joen suhteellisen hidas virtaus tekee siitä turvallisen melontakohteen myös vähemmän melontaa harjoittaneille. Lisäksi suojainen joki mahdollistaa turvallisen melonnan myös tuulisilla säillä. Joen pituus on n 7 km, joki on osa pidempää, Ruokolahden melontareittiä joka alkaa Savonkaita-järven länsipäästä ja jatkuu Jukajärvien, Lieviskänjoen ja Lieviskänjärven kautta Katosselälle. Lataa reitin uusi karttaesite  Lieviskanjoen_melontareitti_Puumala_Sulkava_Ruokolahti

Katso video Lieviskänjoelta tästä https://m.youtube.com/watch?v=l2in_TI0Mvs

Melontapalveluja

Katosselän Kanootit https://katosselankanootit.fi/

Discover Saimaa https://discoversaimaa.fi/
Saimaa Canoeing https://www.saimaacanoeing.fi/ ja Katosselän melontareitti
Spirit Guide Saimaa https://www.spiritguidesaimaa.com/

Majoitus

Katosselän kämpät https://katosselankampat.fi/