Rokansaari – Godzinskyn kesäparatiisi

Rokansaaren täysihoitola on mielenkiintoinen vaihe Saimaan matkailun historiaa.

Viipurilainen Vilho Montonen osti alueen Kaarteen sahalta vuonna 1940. Sodan aikana hän rakennutti alueelle saunan ja pienen huvilan. Sodan jälkeen huvilaa laajennettiin ja täysihoitolatoiminta alkoi vähitellen 1940-luvun lopulla. Montonen suunnitteli toiminnan ja rakennukset itse. Tuolta ajalta on myös suunnitelma hotellin ja sillan rakentamiseksi saaren ja mantereen välille. Viljo Montonen kuoli vuonna 1953, jonka jälkeen toimintaa jatkoi hänen vaimonsa Karin Montonen. Täysihoitolatoiminta lakkasi 1980-luvun lopulla. Tällä hetkellä alueen omistaa Saimaan virkistysalueyhdistys. Rokansaari on upea retkisatama ja luontokohde. Se on listattu myös Saimaa Geopark -kohteeksi.

Huvilan pihapiiriin kuluu Umpilammen rannassa oleva hirsinen sauna, joka on alueen vanhin rakennus (vuodelta 1940). Huvilan ja täysihoitolan rakennukset ovat kaikki jäljellä. Sen sijaan Vilho Montosen yrityksistä eli Tähti-laivojen laiturista ja kotitarvesahasta, on vain vähäisiä jälkiä rantamaisemassa.

Täysihoitolan kukoistuksen aikana 1950-luvulla Rokansaaressa viettivät kesiä mm. George de Godzinsky ja Uolevi Raade. George de Godzinsky kirjoitti Karin Montosen vieraskirjaan laulelmia Puumalan, Rokansaaren, Rokansalon ja Saimaan luonnosta. Näistä mainittakoon Rokansalon valssi, Rokansalon jenkka ja Rokansalon cha cha.

 

Puumalan matkailuneuvonta
Keskustie 14, Puumala
050 562 0706

www.saimaanvirkistysalueyhdistys.fi