SAIMAA & SAIMAA UNESCO GLOBAL GEOPARK

MIKÄ ON GEOPARK?

 

Geologia on luontomatkailun nouseva trendi. Geoparkit ovat kansainvälisesti erittäin suosittuja matkailun toimintamalleja.

Saimaa Geopark saavutti UNESCO Global Geopark -statuksen neljän vuoden hakemusprosessin jälkeen 2021.

Geoparkien tavoitteena on alueiden kestävä taloudellinen kehittäminen geoturismin avulla. Matkailullisen vetovoiman näkökulmasta geopark-alueet ovat rinnastettavissa kansallispuistoihin ja UNESCOn maailmanperintökohteisiin, vaikka geopark ei olekaan suojelualue. Geoparkin yksi tavoite on lisätä alueen asukkaiden kotiseudun tuntemusta ja arvostusta avaamalla alueen geologista perintöä ja tuomalla se osaksi paikallisyhteisöjen elämää." Lähde: Saimaa Geopark -sivusto. Suomen kaikista geoparkeista saat tietoa https://geoparksfinland.fi/ sivustolta.

Puumalan kunta on mukana Saimaa Geopark -yhdistyksessä, joka edistää edistää geoparkin tunnettavuutta ja toimii alueen kuntia yhdistävänä hallintoelimenä.

Puumalassa voit vierailla 17:ssä geo- ja kulttuurikohteessa.

Puumalan geopark-kohteiden kuvaukset Saimaa Geoparkin sivuilla.
Puumalan luonto- ja geokohteet Puumala_Geopark_2023

PUUMALAN GEOKOHTEET
1. Haukkovuoren jyrkänteet
2. Rakokivet ja luolasto
3. Lietveden maisematie
4. Pistohiekan rantamuodostumat
5. Loketon onkalo
6. Rokansaari
7. Sahanlahden lohkaremaasto ja Tupavuoren luola
8. Puumalansalmi
9. Norppapolku
10. Syrjäsalmen kalliomaalaukset
11. Kukonharjun kanava
12. Suurisuo
13. Liehtalanniemen rantakalliot ja luontopolku
14. Tollonvuoren kallioalue

PUUMALAN KULTTUURIKOHTEET
15. S/S Wenno
16. Salpalinjan teräsbetonikorsu
17. Puumalan puukirkko


SAIMAA GEOPARK -RETKET

Pienryhmille tarjoamme opastetun veneretken Puumalan saariston geokohteisiin. Retki lähtee Puumalan satamasta ja sisältää piknik-ruokailun viehättävässä Rokansaaressa. Retken aikana opas kertoo Saimaan geotarinoita ja samalla saat tuhdin tietopaketin Saimaa Geoparkista. Norpan näkeminenkin on retkellä mahdollista. Kesäkaudella tarjolla on paljon takuulähtöjä ja retki on saatavana myös privaattina tilausristeilynä. Retket ovat varattavissa tämän sivun lopussa.

Suuri ja suloinen Saimaa

Saimaa on Suomen suurin järvi ja neljänneksi suurin makeavetinen luonnonjärvi Euroopassa. Saimaa on itse asiassa kymmenien järvien labyrintti, joka levittäytyy Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueelle. Talouslehti Wall Street Journal on listannut Saimaan maailman viiden vaikuttavimman järven joukkoon.

Pinta-ala       n. 4 400 km²
Rantaviiva     14 859 km
Saaria            13 710 kpl
Pinnan korkeus 75,70 m
Suurin syvyys 84 m
Keskisyvyys   17 m

Saimaan suurimmista saarista Hurissalo, Partalansaari, Viljakansaari ja Lintusalo sijaitsevat osittain tai kokonaan Puumalassa. Saimaan suurin saari on Soisalo. Lisätietoja Suomen saaristoista ja vesistöistä Saaristoasiain neuvottelukunnan julkaisusta Suomi – saarten ja vetten maa http://mmm.fi/julkaisut/muut-julkaisut