Nestori Miikkulainen

Moni tuntee Juha Vainion laulun Vanhojapoikia viiksekkäitä vuodelta 1982.  Mutta tiesitkö, että laulun Nestori Miikkulaisella oli todellinen esikuva, Nestori Reponen (1912−1982) eli Seppä-Nesto Puumalan Lintusalon kylästä. Idean klassikkolauluun antoi toimittaja Veikko Kilkki, joka oli tutustunut Nestori Reposeen tehdessään tv-ohjelmaa Lintusalosta.

Kuuleman mukaan Nestori sanaili saimaannorpan huonosta tilanteesta näin: ”Kunhan ei kävisi samalla lailla kuin muillekin saariston vanhoillepojille viiksekkäille. Että jäisivät ilman akkaa.” Nestori Reponen tunnettiin taitavana seppänä, minkä lisäksi hän oli etevä soittamaan ainakin haitaria ja viulua. Neston mukaan musiikki houkutteli norppia kuulolle rantakallion kylkeen. ”Saimaan saaressa pikkuinen torppa, istuu portailla Nestori Miikkulainen. Huuliharppuaan soittaa, ja norppa nousee pinnalle pärskähtäen. Aallon alla se suunnisti soittajan luo, sille tuttua tutumpi on sävel tuo. Laulu kertoo näin mitä on yksin kun jää, hyvin hylje sen ymmärtää…”

Nykyisin Nestorin mailla toimii matkailuyritys Nestorinranta Resort, jossa voit tutustua tarinaan kahvila Nestorin näyttelyssä.